Skip to content

OSA 5: MUUTTUVAT KELIOLOSUHTEET

Keliolosuhteet muuttuvat hiihdossa usein. Vaihtelevat lumiolosuhteet asettavat välineille, voitelulle ja hiihtäjälle haasteita. Lumelle on useita eri nimityksiä. Lumihiutaleet ovatkin hyvin erilaisia ja eri olosuhteissa lumi näyttäytyy eri muodoissa. Tämä tuo haasteen myös suksien profiilien ja voitelun suhteen.

Erilaisissa olosuhteissa toimivat erilaiset tuotteet, varsinkin kun haetaan marginaaleja. Tästä syystä huipulla testataan sukset ja voitelut jokaiseen kisaan erikseen, vaikka lämpötila ja ilman kosteus olisivat samoja.

OSA 5

Uusi lumi

Uusi lumi on tuoretta juuri satanutta lunta. Suomessa lumi säilyy tuoreena jopa viikkoja, jos ei ole lämpötilavaihteluita. Uuden lumen kide on vielä selkeän muotoinen ja terävä. Lähellä nollaa uusi lumi on kosteampaa ja latu liippaantuu helposti. Uusi lumi on aina huonompaa luistoltaan kuin vanha lumi.

Liippalatu

Latu tiivistyy hiihtäjän toimesta ja alkaa kiiltää.

Karkea lumi

Tykkilumi on aina karkeaa. Karkea lumi on vanhaa lunta ja jopa hivenen jäistä. Tällaisessa lumessa on aina vettä irrallaan, vaikka sitä ei tahdo silmällä erottaakaan. Vanha lumi muodostuu lämpötilavaihteluiden myötä, jolloin lumi sulaa ja jäätyy vuoron perään. Myös latujen tiheä ajaminen saa kiteet pyöristymään.

Vitikeli

Kylmä pakkaskeli, jolloin sukset ja sauvat narisevat hiihdettäessä. Kylmällä kelillä lumen kiteet ovat terävämpiä. Uuden lumen vitikeli on luistoltaan todella nihkeä.

Hienojakoinen lumi

Puhuttaessa hienojakoisesta lumesta tarkoitetaan yleensä pakkaskelin lunta, joka on kuin hiekkaa. Tällainen lumi pöllyää tuulessa ilmaan.

Vesikeli

Vesikelistä puhutaan, kun lumi muuttuu selvästi kosteaksi. Tällaisesta lumesta lumipalloa tehdessä hanskat ovat heti märät. Lumi muuttuu vesikelillä yleensä hivenen harmaaksi kosteuden myötä. Mätövesikelillä latu ei pysy kasassa, vaan suksi ui.

Ongelmakeli

Ongelmakelistä puhutaan, kun sataa uutta lunta ja lämpötila on lähellä plussaa. Tällöin pitovoitelu on haastavaa.

Jääkeli

Lämpötilavaihtelujen myötä latu on sulanut ja jäätynyt. Varsinkin perinteisen ura kiiltää tällaisella kelillä peilimäisesti.

Asiantuntijana hiihtovalmentaja Simo-Viljami Ojanen, Electrofit

 © 2019 SKIIOT Oy. All Rights Reserved